Username :
Password : ?
Register

Woopy - Monday 21st October 2019 - Trainings aanpak

Monday 21st October 2019
Woopy
Intussen ook het schema ontvangen waar ze in Olympic Gent mee werken. Uit respect ga ik dat hier niet zomaar openbaar gooien, maar een basis uitleg kan ik wel geven.

Er zijn drie fasen die elk enkele weken gevolgd worden. De eerste fase is vrij hoog in reps, de laatste fase is laag in reps, en de middelste fase is uiteraard iets tussenin. Bedoeling is om de fases zo te plannen dat je na de laatste fase wedstrijd hebt.
Voor elke oefening wordt een range aan reps gegeven, bv 8-5, en een aantal sets. Bedoeling is elke set iets zwaarder te doen, en indien nodig dan het aantal reps verminderen. Enkel de sets waarin je zwaarder gaat dan 80% (van de beoogde rep-range RM) tellen mee. Dus de eerste sets zullen dan nog 8 reps zijn en de laatste nog 5.

Ik heb me ook laten vertellen dat de eerste fase door mensen met wat trainingservaring niet/amper gedaan worden, en dat die tussen de 2de en 3de fase loopen.

Elke fase bevat 3 trainingen die een aantal weken of cycles gevolgd wordt. Die 3 trainingen hoeven niet persé overeen te komen met een week. Je kan ook 4 of 2 keer trainen. Mijn plan, gezien ik in het weekend in Lebbeke deze trainingen niet ga kunnen doen, is om elke week 2 trainingen van dit schema te doen en dan in Lebbeke in het weekend een andere training te doen. Wat deze training zal inhouden, moet ik nog bepalen. Deze trainingen zijn het beste moment om nog wat strongman oefeningen in te lassen, en bv ook mijn bench op pijl te houden.

Ik speel ergens met het gekke idee om volgend jaar zowel minstens 1 gewichthefwedstrijd, 1 powerliftwedstrijd en 1 strongmanwedstrijd te doen. Qua awesomeheid en mezelf te bewijzen als all-round sterke jongen zou dat wel kunnen tellen. Gewichtheffen sowieso in het voorjaar zodat ik me daar nu kan op focussen en de strongman training in functie van kan houden, powerliften in het najaar zodat ik nog wat tijd heb voor ik serieus deadliften terug tussen de clean pulls ga gooien, en strongman in de zomer simpelweg omdat dan de wedstrijden er zijn.

Qua thuistrainen: de winter is geen geweldig moment om s'avonds thuis te trainen. Koude en regen combineren slecht met openluchttrainingen. Als het toch lukt, is training C perfect doenbaar thuis aangezien alles van de grond begint. Training A moet lukken als mijn clean nog wat verder verbetert. Daar zitten frontsquats in. Ik kan momenteel vrij goed (mits voldoende opwarming) 100kg cleanen, dus dat zit relatief dicht bij mijn werkgewichten voor front squat. De vraag is natuurlijk hoe vlot ik die 100+kg nog ga kunnen cleanen na bv 3 zware setjes front squat :p

De eerste interclub gewichtheffen staat op de kalender op 15 februari. Die wil ik meedoen. Ik ga eens uittellen, rekening houdend met dagen waarop ik nu al weet dat ik niet zal kunnen trainen, hoe dat uitkomt met die cycles. Na een snelle telling blijkt dat ik 1 of 2 weken met de meer conditionele cycle zal starten, maar dat moet ik dus nog verder bekijken.
Met de gewoonlijke indeling van de powerlifting wedstrijden kalender gaat wat geschud worden heb ik vernomen. BK in het begin van het jaar en de interclubs meer verdeeld. VK in het najaar. Daar is dus nog wel keuze in, al doe ik dan bij voorkeur natuurlijk het VK. Natuurlijk ook rekening houden met het BK gewichtheffen, want als ik me daar voor kan plaatsen, wil ik dat absoluut ook meedoen.

Dat is het zowat denk ik :D
quote |
0 likes | 11 comments
Monday 21st October 2019 19:08
Rik
Bij Juggernaut hebben ze wel enkele artikels en YT filmpjes met tips over hoe je best voor een super total kan trainen.
quote
0 likes
Monday 21st October 2019 20:06
Woopy
Zal er eens naar zoeken. Het scheelt natuurlijk dat de voorbereidingen niet hoeven samen te lopen.

Even uitgeteld, met geplande uitstapjes en de feestdagen rekening houdend. Deze week worden nog 2 high reps trainingen, vanaf volgende week beetje normalere rep ranges. Een chance dat ik mijn gewichthef trainingen in een crossfitzaal doe, dan valt het zo niet op :D
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 9:51
Rik
Nee, ze hoeven niet samen te lopen. Maar het is altijd wel interessant om wat ideeën te hebben om je weightlifting wat op niveau te kunnen houden als je je op powerlifting aan het concentreren bent en vise versa.
Dan hoe je niet telkens van heel ver terug te komen.

Hoe valt dat zo'n beetje mee tussen die crossfitters?
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 10:29
Woopy
Ik zit daar in een hoekje tussen powerliftspullen dus hoef niet tussen die mensen te staan :) Maar is wel fijn dat er op de achtergrond nog mensen alles aan het geven zijn. Ze doen ook regelmatig snatches en cleans. Meestal geen geweldige techniek, maar sommigen krijgen wel behoorlijk wat gewicht naar boven dus dat motiveert wel.
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 10:34
Rik
Crossfitters doen zeker oly lifts. En ja, ze hebben vaak geen geweldige techniek. Maakt ook niet uit. Als je maar zoveel mogelijk reps binnen de opgegeven tijd eruit krijgt geperst he. :P
Ik mis dat wel, zo mensen in de buurt die ook hard aan het trainen zijn. Dat motiveert idd wel.
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 16:47
Woopy
De kalender van zowel de gewichthefwedstrijden als de powerliftingwedstrijden is er. Tijd om een wedstrijdplanning op te stellen.

- 15/02: Interclub 1, gewichtheffen. Sowieso
- 14/03: Interclub 2, powerlifting. De eerste interclub ligt een week voor de interclub gewichtheffen, dus slechte timing. De derde ligt pas in september en veel te kort na de jaarlijkse gezinsreis. Proberen een degelijk resultaat te zetten om later op het jaar de finale interclub te kunnen meedoen, die me beter valt dan het VK (BK is naar het begin van het jaar verplaatst dus voor 2020 kan ik me niet meer plaatsen)
- zomer: Strongman wedstrijd(en), nog te bepalen
- 26/09: VK powerliften. Helaas zal ik pas laat weten of ik de finale interclub zal kunnen meedoen. Ik wil ook in het najaar een wedstrijd PL doen, maar liever niet deze, omdat...
- 04/10: VK gewichtheffen. Slechts een week na het VK powerliften. Op de finale interclub gewichtheffen durf ik zelfs nog niet te hopen (mogen enkel de beste per club aan meedoen, en ik kom wsl voor olympic gent uit, waar alle sterkste lifters ziten). Wel rekening houden dat ik na de eerste wedstrijd in februari al zal weten of ik mee kan doen aan het BK gewichtheffen, wat veel beter valt, dus dan kan ik eventueel toch het VK powerliften meedoen.
- 31/10: Finale interclub PL. Als ik deze kan meedoen, graag. Maar de tegenstand wordt elk jaar wat sterker
- 21/11: BK gewichtheffen. Zal ik na de eerste WL wedstrijd dus weten. Zou mooi zijn om die te kunnen meedoen.

Een meer definitieve planning voor het najaar zal ik dus pas kunnen maken na de eerste 2 wedstrijden. Tijd genoeg natuurlijk.

Moet ook nog eens bekijken hoe ik het doe qua inschrijving. Het zou fout voelen om voor het gewichtheffen voor HNS uit te komen terwijl ik daar nooit gewichtheffen zal trainen, en het zou fout voelen om voor het powerliften voor Olympic Gent uit te komen, gezien Orhan me daar in getraind heeft. Het is echter beide VGPF en ik weet niet of je bij 2 clubs tegelijk kan aangesloten zijn.
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 22:26
Rik
Best complex als je voor 3 sporten een Wedstrijd-Planning moet maken.
Last edited: Tuesday 22nd October 2019 22:27
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 22:29
Woopy
Mijn hoofddoel is momenteel eerder me amuseren dan records zetten ofzo, en ik amuseer me hier wel mee :)
quote
0 likes
Tuesday 22nd October 2019 23:32
Dennis
amuseren is het belangrijkst nog altijd :)
quote
0 likes
Wednesday 23rd October 2019 10:53
Rik
Woopy:
"Mijn hoofddoel is momenteel eerder me amuseren dan records zetten ofzo, en ik amuseer me hier wel mee :)"

Dat is heel goeie aanpak.
Ik denk dat records ook vaak komen doordat mensen zich amuseren in wat ze doen. (gemotiveerd om te trainen, minder stress, ... => meer gains) Dus het kan best dat je beter zal presteren dan je verwacht. Zolang je maar niet te gefixeerd geraakt op bepaalde getallen.
Ik heb dat zelf ook gemerkt bij mij wedstrijd. Ik had de dag van mijn leven (op sportief gebied). Ik heb daar veel plezier aan beleefd en het liften kwam vanzelf.
Daar moet ik wel ff een shout-out doen naar LS McClain. Die heeft zijn filosofie op dat gebied in een podcast uitgelegd (The Jugglife podcast denk ik). Die staat ook altijd met een smile op het platform. Hij zegt "Waarom zou ik niet goed gezind zijn op het platform? Ik heb zoveel tijd in de trainingen gestoken. Afgezien. Lange zware trainingen gedaan. Op het platform is al dat zware werk achter de rug. Ik moet enkel 9 keer 1 rep doen. Dat is easy in vergelijking met alles wat er voor komt. Op het platform is het eindelijk tijd om plezier te hebben na al dat zware werk." (niet letterlijk zijn worden, maar daar komt het wel op neer)
En als je LS hoort spreken in podcasts of als hij commentaar geeft bij wedstrijden kan ik moeilijk geloven dat die man ook geen plezier beleeft tijdens zijn trainingen.
Last edited: Wednesday 23rd October 2019 10:53
quote
1 likes
Sunday 15th March 2020 18:44
Woopy
Trainingsplan wat herbekeken. De strongman wedstrijd in mei gaat voorlopig nog door, alhoewel de hele expo er rond naar oktober verplaatst is. Ik vermoed heel sterk dat de wedstrijd ook nog afgezegd wordt. Dit gedoe gaat niet op een paar weken overwaaien. Ik ga me er dus ook niet meer op voorbereiden. Ook een PL wedstrijd zit er wsl niet meer in, afhankelijk of ze de kalender nog herschikken en nieuwe wedstrijden inplannen. Dit moest het jaar zijn waarin ik WL, PL en strongman wedstrijden ging proberen combineren, maar helaas, het is nu zo. Mss volgend jaar. Ik ga het wel blijven trainen, maar toch wat aangepast naar wat dit jaar (mogelijk) nog kan brengen.

De weightlifting trainingen op dinsdag en donderdag blijven. In het weekend bench en deadlift. Geen hex bar deadlift of andere speciale dingen. Gewone deadlift. Heb een plan qua opbouw bedacht. Verder wat strongman, maar ik ga het beperkt houden. Vermoedelijk enkel log en stones. Meer statische bewegingen dus.

Nu voorlopig gaat dat ook wat moeilijk zijn. Ik hoop deze week nog mijn squat stands te ontvangen, zodat ik kan squatten in de tuin voor zover het weer dat toelaat. We zijn volop aan het kijken om een ruimte te huren in Gent waar we een privé gym kunnen maken. Gaan we met drie personen doen, die elk aparte trainingsuren hebben. Ik hoop dus ook zo snel mogelijk zo'n ruimte te hebben, zodat we degelijk kunnen trainen. De tuin is niet ideaal. Een bench heb ik dan nog niet, dus daar moet ik nog voor zoeken. Log en stones lukken ook niet zolang de isolatie geldt. Zullen voorlopig veel tijdelijke oplossingen worden.

Bulken voor de strongman wedstrijd gaat dus ook niet meer gebeuren. Plan is tussen de 82 en 84kg ongeveer blijven, en dan in juli voor het BK masters (wl) terug onder de 81kg, er van uitgaande dat die wel nog doorgaat.
Last edited: Sunday 15th March 2020 19:04
quote
0 likes